Sarlin -suku

Uutta ja vanhaa – suvun henkilöitä ja tapahtumia

> Arno Kalevi Saraste

06.03.1914 Kuopio – 29.05.1997 Helsinki

Isä
Bruno Gustaf Villehad Sarlin

Äiti
Signe Dagmar Johanna Hallberg

Puoliso
Sirkka-Liisa Ignatius (06.06.1917 – 02.11.1998)

Lapset
1 lapsi

***

Suomalaisen konepajateollisuuden kehittämis- ja johtotehtävissä elämäntyön tehnyt tekniikan kunniatohtori Arno Saraste (ent. Sarlin) kuoli vaikeaan sairauteen 29. toukokuuta 1997 Helsingissä 83-vuotiaana. Hän syntyi Kuopiossa 6. maaliskuuta 1914.

Saraste teki pioneerityötä suomalaisten konepajojen tuottavuuden nostamiseksi kansainvälisesti kilpailukykyiseksi. Hän teki tällä alalla käytännönläheistä tutkimus-, kehitys- ja konsultointityötä ja julkaisi lukemattomia artikkeleita alan ammattilehdistössä.

Saraste pääsi ylioppilaaksi Helsingissä, valmistui koneinsinööriksi Tampereen teknillisestä oppilaitoksesta ja diplomi-insinööriksi Helsingin teknillisen korkeakoulun koneinsinööriosastolta 1942.

Opintojen jälkeen Saraste loi näyttävän uran suomalaisen konepajateollisuuden johdossa. Hän toimi ensin eri tehtävissä Valmetin, Lokomon ja Tampellan palveluksessa Tampereella 1942-1951 ja nimitettiin sen jälkeen Wärtsilä-yhtymän Vaasan ja Pietarsaaren konepajojen johtajaksi 1951. Tästä tehtävästä hän siirtyi 1958 W. Rosenlew & Co:n Porin konepajan johtajaksi.

Saraste työskenteli 1968-1969 Suomen Työnantajain Keskusliiton koulutus- ja rationalisointitoiminnan johtajana, josta hänet kutsuttiin 1969 Kone-konsernin kansainvälisen hissiliiketoiminnan johtoon. Vuodesta 1971 hän toimi Kone-konsernin teknisenä johtajana vuoteen 1979 saakka, jolloin siirtyi eläkkeelle. Sarasteen ansiot Kone-konsernin hissi- ja nosturitehtaiden tuotantoteknisten valmiuksien kehittäjänä ovat merkittävät.

Hän ei ruvennut eläkevaariksi vaan jatkoi tarmokkaasti konepajatekniikan tutkimusta ja kehittämistä. Monet konepajat käyttivät häntä konsulttina. Sarasteen sukujuuret äidin puolelta olivat Ilomantsin Möhkön rautaruukista. Tämän takia hän keräsi Porin aikaisista insinööreistä ryhmän, joka perehtyi vanhojen rautaruukkien toimintaan ja joka tuki ja edisti Möhkön museota.

Saraste toimi useissa luottamustoimissa sekä teollisuusyritysten hallituksissa että teollisuuden ja tekniikan järjestöissä, joissa hänet tunnettiin mielipiteensä värikkäästi ja kainostelematta ilmaisevana henkilönä. Hän oli mm. Vaasan, Porin ja Suomen teknillisen seuran puheenjohtaja sekä viime vuosiin saakka aktiivinen vaikuttaja Konepajamiehet ry:ssä ja Konepajainsinööriyhdistyksessä, jonka kunniajäsen hän oli. Teknillisten Tieteiden Akatemian jäsen hän oli vuodesta 1978.

Ansioistaan Sarasteelle myönnettiin vapaudenristi, Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan ritarimerkki, vapaudenmitali, STS:n jetoni ja Suomen Meripelastus- seuran kultainen ansiomerkki. Tampereen teknillisen korkeakoulun kunniatohtoriksi hänet vihittiin 1992.

Kone Oy:n tiedotuspäällikkö Pekka Pohjolan kirjoittama nekrologi Helsingin Sanomissa tiistaina 17.6.1997.

 

Mainokset