dsc_2537_1800x772

Sukuseuramme teki perinteisen retken, tällä kertaa alkusyksystä eli 3. syyskuuta, Raalan kartanoon ja Onnelan majataloon. Tilaisuuteen osallistui yli 40 henkilöä, ilahduttavan paljon nuoria ja ensikertalaisia.

Päivä alkoi kokoontumisella Raalan kartanolla Nurmijärvellä. Tapaamisemme teemana oli ”musikaaliset Sarlinit”, joten mikäpä sen parempi aloituspaikka kuin säveltäjä R. Raalan eli Berndt Sarlinin syntymäpaikka.

p1050798_1800x1350Raalan kartano ei ole normaalisti auki yleisölle, mutta kartanon omistajat Veikko ja Antti Palho toivottivat ystävällisesti meidät tervetulleiksi tutustumaan paikkaan ja kuulemaan kartanon historiasta. Berndt Sarlin liittyy kartanoon siten, että hänen isänsä John Sarlin oli töissä kartanossa ja meni naimisiin kartanon omistajien kasvattityttären Hanna Weckströmin kanssa. Heidän neljä lastaan, joista Berndt kolmantena, syntyivät Raalassa.

Raalan jälkeen suuntasimme matkamme Tuusulanjärven rannalle majatalo Onnelaan, jossa päivän ohjelma jatkui esitelmin. Välillä kävimme nauttimassa vahvistusta Onnelan maukkaasta lounaspöydästä.

dsc_2524_1800x1192Maija Saraste, Berndt Sarlinin pojantytär, kertoi isoisänsä (26.08.1886 – 06.07.1970) monivaiheisesta elämästä Suomessa ja Etelä-Afrikassa.

Maijan esityksen Berndtistä voi lukea tästä (pdf, 243 kt). Esityksen valokuvat voit katsoa tästä (pdf, 10 MB).

Maijan toinen esitys käsitteli laulunopettaja Anna Sarlinia (04.11.1862 – 08.01.1933), joka oli laulaja, laulunopettaja ja musiikkipedagogi, kuoronjohtaja ja oppikirjojen tekijä. Anna mm. toimitti yhdessä veljenpoikansa Berndtin kanssa lauluvihkosia, jotka saavuttivat suuren suosion ja levikin.

Maijan esityksen Annasta voi lukea tästä (pdf, 347 kt). Esityksen valokuvat voit katsoa tästä (pdf, 10 MB).

dsc_2526-_1800x1192jpgTerttu Kaarina Lassila, joka on Mårten Sarlinin sukuhaaraa, kertoi perheensä ortodoksisesta musiikkiperinteestä. Ortodoksinen kirkko on laulun kirkko, jossa jumalanpalvelusta hallitsee aina ihmisääni. Kaikki tekstit joko lauletaan tai luetaan resitoimalla eli laulaen. Ainoastaan saarna eli opetuspuhe ilmaistaan puhumalla. Ensi vuonna Kaarinalle tulee 60 vuotta täyteen kuoron jäsenenä. Kaarinan esityksen voi lukea tästä (pdf, 116 kt).

Lopuksi Erja Saraste kertoi lyhyesti muutamasta muusta suvun jäsenestä, jotka ovat osoittaneet lahjakkuutensa tai muuten ansioituneet musiikin saralla. Erjan esityksen voit lukea tästä.

Esitykset kilvoittivat osallistujissa sarlinmaisen vilkkaan keskustelun, jossa moni kertoi perheensä musikaalisista perinteistä ja musiikkiharrastuksesta.

Päivän aikana sukulaiset toivottavasti ehtivät tavata vanhoja tuttujaan ja vaihtaa kuulumisia sekä tutustua uusiin sukulaisiin. Päivän päätteeksi melkein kaikki onnistuttiin ikuistamaan yhteiskuvaan Onnelan pihalla olleen vanhan veneen äärellä.

Kiitokset vielä kerran kaikille mukana olleille! Ensi vuonna tavataan taas uusissa merkeissä!

Mainokset