Pariisi_1924Näin olympialaisten aikaan kannattaa palauttaa mieliin, että ainakin kolme sukumme jäsentä on edustanut maatamme olympiakisoissa: Unio Sarlin vuoden 1924 kesäkisoissa, Eino Kalpala vuonna 1952 Oslon talvikisoissa ja Katri Kalpala vuoden 1996 Atlantan kesäkisoissa.

Aloitetaanpa ensin Union tarinasta.

Jääkärikenraaliluutnantti Unio Sarlin (Aaron Josef – Bernhard Kristfrid/06.01.1893 – 19.03.1981) oli pioneerikomentaja ja marsalkka Mannerheimin lähimpiä upseereita. Hän teki mittavan ja merkittävän uran jääkäriliikkeessä, suojeluskunnassa ja armeijassa. Sotien aikana hän toimi Päämajan pioneerikomentajana ja pioneeritoiminnan johtaja. Saksassa ja Ranskassa saadun upseerikoulutuksen lisäksi hän oli valmistunut diplomi-insinööriksi, ja hänen johdollaan kehitettiin ja otettiin käyttöön sodan aikana monia omaperäisiä aseratkaisuja. Mm. polttopulloa ja laatikkomiinaa pidetään hänen keksintöinään.

Sotien välisenä aikana hän menestyi myös urheilijana lajinaan ammunta. Hän saavutti suomenmestaruuden tarkkuuspistooliammunnassa vuonna 1921 ja kaksintaistelupistooliammunnassa vuonna 1925 ja oli armeijan mestari sotilaspistooliammunnassa vuonna 1923.

Olympiajuliste_1924_PariisiUnio Sarlin valittiin edustamaan Suomea Pariisin kesäolympialaisiin vuonna 1924 kaksintaisteluammuntaan. Sarlinin lisäksi lajijoukkueessa olivat Lennart Hannelius ja Jalo Autonen.

Kaksintaisteluammunnassa ei suinkaan ammuttu kilpakumppaneita vaan pistoolilla tauluihin 25 metrin matkalta. Laji oli ensimmäisen kerran olympialaisten ohjelmassa vuonna 1896. Vuonna 1924 osallistujia oli 55 ja he edustivat 17 eri maata. Kilpailun ensimmäisellä kierroksella kilpailijat ampuivat 3 kierrosta 6 laukauksen sarjoja 10 sekunnin sisällä 18 eri tauluun. Jatkokierroksilla ammuttiin 6 laukausta 8 sekunnin sisällä 6 tauluun. Englanniksi lajin nimi on rapid fire pistol, mikä kuvastaa hyvin suorituksen vaatimaa nopeutta.

Kisasta tuli erittäin jännittävä. Ensimmäisellä kierroksella 8 osallistujaa, heidän joukossaan Sarlin ja Hannelius, ampui täydet pisteet. Ensimmäisellä jatkokierroksella oli sama tilanne. Toisella jatkokierroksella putosi kolme ampujaa, heidän joukossaan valitettavasti Unio Sarlin. Tarvittiin vielä kolme jatkokierrosta ennen kuin finalistit olivat selvillä. Kullasta ja hopeasta taistelivat yhdysvaltalainen Henry Bailey ja ruotsalainen Vilhelm Carlberg. Finaaliammunnassa Baileyn aseeseen tuli häiriö ensimmäisen laukauksen jälkeen, mutta hän onnistui korjaamaan vian ja ampumaan vielä 5 osumaa tauluunsa. Carlbergille tuli 2 ohilaukausta, joten kultamitali meni Yhdysvaltoihin. Unio Sarlinin lopullinen sijoitus oli 7:s.

Pronssimitallin arvoisesti ampui kuitenkin Lennart Hannelius (08.11.1893 – 04.05.1950). Hän oli Unio Sarlinin tapaan Saksassa koulutettu jääkäriupseeri, joka Suomeen palattuaan astui armeijan palvelukseen. Hän oli myös aktiivinen ampumaurheilija, joka osallistui 1920-luvulla moniin kansainvälisiin kilpailuihin ja sai myöhemmin useita kansainvälisiä tunnustuksia.

Kultamitali_1924_PariisiPariisin vuoden 1924 kesäolympialaisiin osallistui 44 maata ja ohjelmassa oli 20 eri urheilulajia. Suomelle nuo kisat olivat kaikkien aikojen menestys. Mitalitilastossa Suomi sijoittui loistavasti kakkoseksi Yhdysvaltojen jälkeen 37 mitalilla (14 kultaa, 13 hopeaa ja 10 pronssia). Paavo Nurmi voitti 5 kultamitalia ja Ville Ritola 4. Kovassa seurassa oli Unio Sarlin.

Mainokset