Sukuseura Sarlin teki keväisenä toukokuun lauantaina retken Siuntioon, josta esi-isämme Henric Sarlinin (1791-1835) isä oli lähtöisin. Retken aiheena oli tutustuminen Siuntion historiaan sekä Sarlin-suvun muiden sukuhaarojen edustajien tapaaminen. Kuten kaikissa suvun tilaisuuksissa tärkeää oli luonnollisesti sukusiteiden lujittaminen sekä iloinen yhdessäolo.

Sukuseuran jäsenet kokoontuivat kello 11 Siuntion Fanjunkarsiin, Aleksis Kiven monivuotiseen kotiin 1860-luvun aikana. Rakennus on nykyään museona. Tulokahvien jälkeen seuran puheenjohtaja Erja Saraste johdatti retken osanottajat Siuntion Sarlinien historiaan ja esitteli mukaan kutsutut muiden sukuhaarojen edustajat.

Seuraavaksi Hilkka Toivonen, Siuntion eläkkeellä oleva kulttuurisihteeri ja Fanjunkarsin nykyinen opas, loi katsauksen Siuntion historiaan 1700- ja 1800-luvulla ja kertoi lyhyesti Aleksis Kiven työstä Fanjunkarsissa. Hän käsitteli myös Porkkalan vuokra-aikaa ja sen vaikutusta Siuntion lähihistoriaan ja alueen kehitykseen.

Fanjunkarsissa syötiin tämän jälkeen maukas lounas. Kun ruokailu oli päättynyt, Jouko Sarlin piti esityksen oman sukuhaaransa Sarlineista. Hän kertoi esi-isästään Isaac Wilhelm Sarlinista (1821-1897), joka oli muuttanut Särkisaloon toisen perheen mukana 1837 ja jossa hän myöhemmin perusti perheen.

Siuntion historia tuli eläväksi retken toisessa vaiheessa, jolloin käytiin hautausmaalla muutamien Sarlin-suvun edustajien haudalla sekä Sjundbyn linnassa. Komea linna mainitaan ensimmäisen kerran jo vuonna 1417. Sen historia on monivaiheinen, ja se on ollut monen aatelissuvun asuinsija. Porkkalan vuokra-aikana linna turmeltui pahoin mutta on korjattu kiinnostavaksi historialliseksi muistomerkiksi. Linna on yksityiskäytössä, mutta osa siitä on avoinna vierailijoille. Retki päättyi linnan edustalla tyytyväisten osanottajien hyvästelyihin kello 16.

  • Muistiin merkitsi Mirja Saari
Mainokset